Sunday, July 22, 2018

Chokladtårta med kaffefrosting

13 juli firade vi vår bröllopsdag, svårt att tänka sig att vi redan varit gifta fem år. Vi firade den på samma ställe som vi höll vår bröllopsfest, dvs på seglis. Men hemma väntade efterrrätten på oss, nämligen denna chokladtårta som jag hade gjort tidigare på dagen.

Recept
2 koppar mjöl
1 kopp farinsocker
1 kopp strösocker
3/4 kopp kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk soda
1 tsk salt
1 kopp mjölk
1/2 kopp matolja
2 ägg
1 tsk vanilj extrakt
1 kopp hett starkt kaffe

Blanda mjöl, farinsocker, strösöcker, kakao, bakpulver, soda och salt i en skål.
Blanda sedan i en annan skål mjölk, matolja, ägg och vanilj extrakt. Rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i mjölkblandingen, häll sist i kaffet. Smeten ska vara väldigt lös i detta skede.
Smöra en springform (använde diameter 20cm men högre kanter) och klä bottnen med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ungefär 35-45 minuter, men kontrollera med en tandpetare att kakan faktiskt är klar.
Frosting
Smör
Florsocker
Snabbkaffe
Vanilj extrakt
Kakaopulver

Mängden beror helt på hur mycket frosting man vill ha och hurudan konsistens man vill ha på den. 
Men alla ingredienser vispas ihop tills frostingen är jämn. Använde inte bara frosting för att täcka tårtan utan också fylla den.
Chokladganache
Blockchoklad
Vispgrädde

Koka upp grädden och häll den över den finhackade chokladen, blanda tills all choklad har smällt. Om ganachen är för tjock, koka upp mera grädde och upprepa proceduren.
Blommorna gjorde jag i sockerpasta under veckan före.

Smaken var riktigt god men tårtan i sig var väldigt mäktig, så någon större kakbit kan vara en utmaning.

No comments:

Post a Comment