Sunday, November 5, 2017

Halloweentårta till ett födelsedagskalas

Egentligen tar jag inte beställningar, dels därför att jag är oförmögen att säga nej men också för att jag inte har en aning om hur jag ska prissätta. Men ställer någon frågan, finns det en möjlighet att jag i ett svagt ögonblick kanske lovar att göra en tårta. Så gick det nu.
Det gällde alltså ett födelsedagskalas för dottern till en kollega som skulle ha halloweenparty. Hon tycker om lila, och fyllningen skulle innehålla banan och utanpå skulle det vara choklad. Tårtan skulle gå i halloweentemat men den skulle inte få vara skrämmande.
Bollade flera idéer fram och tillbaka men slutresultatet blev alltså detta. En tårta i två våningar; tårtbottnen är gjord enligt klassisk svenskt anslag i boken "Tårtor" av Jan Hedh -  Lite omständigare att göra än en sockerkaka men klart bättre slutresultat. 
Blötte bottnen med mjölk och vaniljsocker, fyllde med en banankräm (4 mosade bananer, 8 msk vaniljsåspulver, 1 tsk citronsaft, 4 dl vispad grädde) och en chokladmousse. Packade in tårtorna i färskfolie och pressade in dem i springformarna igen och lät stå i kylen över natten.
Dagen därpå gjorde jag smörkräm (600g smör, 500g florsocker, lila karemellfärg) och spritsade runt tårtorna. Tårtorna fick stå i kylen ytterligare en stund för att smörkrämen skulle stelna och vara lättare att jämna ut. Döskallarna och de svarta rosorna gjorde jag i svart sockerpasta (går att göra fler dagar på förhand).
Chokladganachen består av fint hackad mörkchoklad och kokad grädde. Jag körde med ungefär 2 delar choklad och en del grädde, grädden kokas upp och hälls över chokladen. Rör om tills chokladen har smultit helt och hållet.
Att montera tårtan är väl det som egentligen är det mest tillfredsställande i hela processen, å andra sidan är det väl just här man börjar känna av tidspressen.
Födelsedagsbarnet och gästerna blev nöjda med slutresultatet, vilket nog är det viktigaste.

No comments:

Post a Comment