Sunday, June 12, 2016

Familjens minsting fick sitt namn

Igår var det dop för familjens senaste tillskott (får man säga så om barn?). Nåväl själva cermonin hölls i Laihela kyrka och efteråt bjöds det på kaffe här hemma hos oss.Till gudfaderns stora lättnad, skrek Oliver inte en enda gång i kyrkan, utan passade på att sova. Hans tupplur varade inte bara i kyrkan utan fortsatte väl hemma och han missade därför hela kaffebjudningen.


Foto: Elisabeth Horn
Trots att vädret höll upp, bestämde vi oss för att hålla kaffebjudningen inomhus. De tappra (med tanke på temperaturen) hade ändå möjligheten att avnjuta sitt kaffe utomhus, just för att de gånger solen tittade fram, kändes det nästan behagligt.Syrenen hör definitivt till en av mina favoritblommor. Förknippar doften med somrarna från min barndom i Hangö, där hade min mommo en stor syrenbuske just brevid ytterdörren.
Även om syrenen spred doft utomhus så stod liljekonvaljen för doften inomhus. Tänk att en så liten blomma kan fylla ett helt hus med doft.


Liljekonvaljen tog möjligtvis över i doftväg inomhus, men de andra dekorationerna var kanske mer iögonfallande.

Vi hade förberett dukningen före vi åkte till kyrkan, men det återstod ändå lite att göra före gästerna skulle anlända. Har förståelse för folk som ordnar hela dopet hemma, men tycker själv att det känns lite högtidligare att hålla det i kyrkan även om det blir lite bråttom när man ska förflytta sig.
Efter flera dagars slit i köket, bjöd vi på flera olika alternativ till kaffet. Förhoppningsvis hittade alla något som föll dem i smaken.

Recept för Key Lime Pie hittas här
Anslaget för själva tårtan är gjord enligt receptet ur Jan Hedhs bok "Tårtor". Tårtan är sedan fylld med rårörda hallon och chokladmousse. Kakan är sedan täckt i smörkräm innan den klätts in med sockerpasta, också dekorationerna gjordes i sockerpasta.Recept för skink- och baconsmörgåstårta hittas här. Den är en så pass stor favorit i vår närmaste krets, att jag gjorde tre (en på beställning).
Recept för kokosbollar hittas här.Gjorde grundrecept för macaronsen, och fyllde de gröna med citronsmörkräm (smakpasta) och de beigea med mockasmörkräm (snabbkaffepulver). Nu gick på första försöket denna gång, tack vare att jag hade prövat mig fram tidigare.Recept för Baileys- och vitchokladfudge här.Receptet för lime- och vitchokladfudge hittas i tidningen "Leivotaan" NRO 3/2016.Och recept för marängen hittas här.Slutligen vanliga blåbärsmuffins med cream cheese frosting, för att få glasyren kritvit användes vit livsmedelsfärg.Om två veckor kör vi på nytt, med ett tvårskalas och tre gånger så mycket gäster.

No comments:

Post a Comment