Sunday, February 3, 2019

Svartvinbärspaj med maräng

Inte riktigt säsong för svartavinbär, men vi har frysen full och har därför försökt hitta några nya användningsområden.

Receptet i sig görs i omgångar (och är därför lite tidskrävande).

Pajskal
1 dl florsocker
3dl mjöl
120g smör
1 äggula

Kör ingredienserna i en matberedare och knåda ihop degen till en boll, paketera in i färskfolie och ställ i kylskåpet 20 min.
Ta ut degen ur kylen och kavla ut den, placera den utkavlade degen över en pajform, nagga botten och skär bort kanterna. Låt stå ytterligare 30 min i kylskåpet, medan ugnen värms till 200 grader. Grädda i 10 min och låt svalna.
Fyllning
Del 1:
1,5 dl svartvinbärssaft
2 dl strösocker
1 dl vatten

Del 2:
0,5 dl potatismjöl
3 äggulor
1 dl vatten

Del 3:
1 gelatinblad
30 smör

Blötlägg gelatinbladet i del 3. Blanda ingredienserna till del 1 i en kastrull och koka upp. Vispa ihop ingredienserna till del 2. Häll del 1 över del 2 och blanda ordentligt, häll tillbaka i kastrullen och koka upp tills massan blir fastare. Smält smöret och sedan gelatinbladet i det. Häll del 3 över del 1 och 2, och vispa ihop. Bred ut fyllningen i pajskalet. Placera i kylskåp ungefär en timme.

Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
0,5 dl vatten

Vispa äggvitorna till hårt skum. Koka upp vattnet och strösockret till 121 grader. Häll sockerblandningen i en jämn stråle ner i äggskummet under vispning.
Bre marängen över pajen och använd en brännare för att få färg på marängen. Låt stå i kylen över natten.
Smaken överträffande nog mina förväntningar. Trots att de svartavinbären har en lite besk eftersmak, precis som vispgröt brukar ha.

No comments:

Post a Comment