Saturday, December 22, 2018

En riktigt julig cheesecake

Söker du fortfarande efter en efterrätt till julbordet? Här är ett recept på en julig pepparkaks-choklad-cheesecake.

Botten:
8 pepparkakor
4 digestivekex
50g smält smör
1 msk socker

Fyllning 1:
0,5 dl vispad grädde
40g florsocker
1 krm vaniljsocker
100g färskost
1 tsk pepparkakskrydda (kanel, ingefära, nejlika)
0,5 dl grädde
1,5 gelatinblad

Fyllning 2:
0,5 dl vispad grädde
40g florsocker
1 krm vaniljsocker
100g färskost
50g smält choklad
1 msk kakao
1,5 gelatinblad
0,5 Kahlúa

Kör pepparkakorna och kexen i en mixer tillsammans med sockret. Tillsätt det smälta smöret, och tryck sedan ut blandningen i bottnet på en springform.

Båda fyllingar görs på samma sätt;
- Blödlägg gelatinbladen
- Koka upp vätskan (antingen grädde eller Kahlúa beroende på vilken fyllning)
- Smält gelatinbladen i den heta vätskan
- Vispa de övriga ingredienserna sinsemellan och tillsätt slutligen gelatinbladsblandningen

För en cheesecake behövs fyra fyllningar, så varva genom att göra fyllning 1, låt stå i kylen tills fyllningen stelnat innan du gör nästa (fyllning 2), upprepa och återgå till att göra en till sats av fyllning 1, upprepa en sista gång med fyllning två.

Låt stå i kylen över natten.

Dekorera med chokladganaché (choklad + kokt grädde) och polkagrisar, pepparkakor, praliner och maräng.
Enkel att göra, men relativt tidskrävande om man vill göra den i fyra lager. Alternativt kan man göra den endast med fyllning 1 och fyrdubbla ingredienserna.


No comments:

Post a Comment