Friday, December 30, 2016

Glöggcheesecake med pepparkaksbotten

Julen gick lika snabbt som den kom, och så småningom återgår livet till vardagen.
För första gången någonsin ställde vi till med julbordet och julmaten själva här hemma hos oss. Min man bakade jullimpan och jag gjorde potatislådan, morotslådan, kålrotslådan, batatlådan, julskinkan och den brynta rödkålen. Min mamma hade dessutom önskat sig glöggcheesecake och havtornscheesecake till efterrätt. Men på själva julafton var det ingen som orkade med efterrätt så den sparades till juldagen.
Helt ok till smaken om man föredrar sött framom surt, men i kombination med havtornscheesecaken framstod glöggcheesecake som rätt smaklös tyvärr. Delar dock med mig av receptet ifall nån vill pröva.
Recept

Botten
200g pepparkakor
75g smält smör

Fyllning
1 dl socker
1 ägg
400g färskost
2 dl vispad grädde
1 tsk kanel
2 msk vaniljsocker
5 geletinblad
2 msk vatten

2 dl glögg
3 geletinblad
små pepparkakor

1. Mixa pepparkakorna med smöret i en hushållsmaskin och tryck ut i en springform. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.

2. Vispa sockret och ägget till hårt vitt skum, tillsätt färskosten.

3. Blanda kryddorna i den vispade grädden, och blanda i färskostblandningen.

4. Blötlägg gelatinbladen och koka upp vattnet. Smält gelatinbladen i vattnet och rör ner blandingen med resten av fyllningen. bred ut blandningen över bottnet i springformen. LÅt stå i kylen över natten.

5. Blötlägg gelatinbladen till sista lagret. Koka upp glöggen och smält gelatin bladen i glöggen. Låt svalna lite före glöggen hälls ovanpå kakan och låt sedan stå i kylen ytterligare en par timmar.

6. Lägg några pepparkakor som dekoration på kakan.


No comments:

Post a Comment