Saturday, September 10, 2016

Tjinuskicheesecake med Werther's Original och pekannötter


När man äter socker sällan, så vill man gärna att det verkligen ska vara värt det de gångerna man gör det. Den här kakan är helt klart värt det. Smaken påminner lite om bränt socker, man kan inte riktigt bestämma sig för om det är salt eller sött. De krossade gräddkaramellerna och pekannötterna tillför en krispighet i kakan medan fyllningen är väldigt mjuk.
Jag har utgått från ett amerikanskt recept och gjort några ändringar för att anpassa det till våra mått och råvaror.

Tjinuskisås
2,5 dl strösocker
75 g smör
1,5 dl varm grädde
1 tsk salt
Smält sockret i en kastrull, ta av plattan och tillsätt smöret. När smöret har smultit tillsätt grädde och salt och låt koka upp igen. Låt svalna.

Skalet
22 digestivekex
1 dl farinsocker
75 g smält smör
9 krossade Werther's Original
8 krossade pekannötter
Värm ugnen till 175 grader. Kör digestivekexen, farinsockret och smöret i en mixer. Tryck ut i massan i en springform och grädda i ca 8 minuter. Ta sedan ut formen och strö över de krossade gräddkkaramellerna och nötterna.

Fyllning
900 g färskost
2 dl florsocker
1,5 dl grädde
4 ägg
0,75 dl tjinuskisås

Vispa färskosten och florsockret till en jämn smet. Tillsätt vaniljextraktet och grädden och fortsätt vispa. Vispa ner ett ägg igången och till sist tjinuskisåsen. Häll smeten i det förgräddade skalet. Grädda 55 minuter i 175 grader.

Topping
200g gräddfil
2 msk strösocker
2 msk tjinuskisås
0,5 tsk vaniljextrakt
Blanda alla ingredienser och bred ut över den gräddade ostkakan och grädda ytterligare 5 minuter.
Låt sedan kakan stå i kylen över natten.

Garnering
Krossade Werther's Original
Krossade pekannötter
Tjinuskisås
Före servering strös krossade gräddkarameller och pekannötter över kakan tillsammans med lite tjinuskisås.


No comments:

Post a Comment