Thursday, July 14, 2016

Rabarberpaj

Visst är rabarbern absolut godast som rå, men delar man hushåll med såna som är av annan åsikt, kan det vara bra att variera. Här har jag prövat på att göra en något mer iögonfallande rabarberpaj.

Smördeg
500 g smör
3 dl socker
6 ägg
1 kg vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
1 kg rabarber
2 dl socker
250 g jordgubbar
(eventuellt kanel och vaniljsocker om så önskas)

Garnering
3 dl vatten
1,5 dl socker
rabarberstjälkar (antalet beror på hur stor pajform man använder)

Gör såhär:
Vispa smör och socker poröst, tillsätt ägg under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver sinsemellan och sedan ner i smeten. Kyl degen ungefär en halvtimme. Degen räcker till flera pajer, den deg som blev över frös jag ner.
Medan degen står i kylen, skala och skiva rabarbern som är tänkt för garneringen. För att skala använde jag en fruktkniv men för att skiva, valde jag att använda en osthyvel.
När degen har stått i kylen en halvtimme kavlas den ut och lyftes ovanpå pajformen, skär bort kanterna och kyl ytterligare en halvtimme.
Skala, hacka och kok rabarbern till fyllningen tillsammans med sockret, tills blandningen är helt mjuk. Tillsätt kanel och vaniljsocker om så önskas. Häll fyllningen i pajformarna och placera de skivade jordgubbarna ovanpå och grädda i 175 grader undefär 50 minuter (större pajer kan behöva längre gräddningstid).
När pajen är färdigt gräddad och har svalnat kan man börja på med garneringen. Koka den färdigt skivade rabarbern i sockerlagen några sekunder och låt torka på pappershanddukar. Undvik att koka alla på en gång, ta hellre några åt gången. När all rabarber är kokad, fläts den samman på ett bakplåtspapper och lyftes sedan över på pajen. No comments:

Post a Comment