Sunday, August 23, 2015

Baka bröd


Att hitta ett bra recept på bröd är svårt, de finns otaliga recept utan någon egentlig garanti på slutprodukten. Jag provade mig därför fram och slutresultatet hamnade tyvärr i soporna.

Det som jag däremot lyckades med var tranbärssemlorna och rågbröden.




Tranbärssemlor

40 g jäst
8 dl vatten
5 dl rågmjöl
10 dl vetenmjöl
20 g smör
1 tsk salt
1 dl torkade tranbär


Rågbröd

50 g jäst
5 dl mjölk
7 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
3 msk sirap
2 tsk salt

Smält smöret och häll i vätskan, värm blandningen till 37 grader och blanda sedan i jästen. Rör i resten av ingredienserna och låt jäsa en timme. 
Som jag tidigare nämnt så brukar jag jäsa degen i ugnen på svag värme. Forma degen sedan till önskad form; semlor, limpor etc. och ställ att jäsa ytterligare en halvtimme. Värm ugnen till 200 grader och grädda 15 min om det är semlor eller 30 min om det är limpor.

Även om degen hade jäst bra i ugnen så sjönk den tyvärr ihop när jag tog ut den för att värma ugnen till 200 grader, tror dock att det berodde på att vi hade på luftkonditioneringen.


No comments:

Post a Comment