Sunday, April 1, 2018

Citronlakritstårta

Varenda gång jag blir tillfrågad om jag kan göra en tårta, känner jag mig hedrad. Egentligen gör jag inte beställningstårtor för att jag är rädd att mottagen ska bli besviken, men nu gjorde jag det iaf. Kraven för tårtan var följande; Färgen ska vara svart och vitt och eventuellt gult (festen skulle vara under påskhelgen), nånting relaterat till yrket (frisörexamen) och den utexaminerade gillade inte alltför söta tårtor.

Tårtbottnarna är gjorda enligt klassiskt svenskt anslag ur boken "Tårtor" av Jan Hedh. Gjorde dem en vecka på förhand och frös ner dem.

Fyllningen:
3 burkar Lakritskvarg med citronsmak (Valio)
2 dl vispad grädde
6 stänger Hopea toffee (lakrits toffee)
2 gelatinblad (+ en skvätt grädde)
200g färskost
1 burk lemon curd
Smalt hopea toffee i en kastrull, blandade sedan toffeen i färskosten. Blötlade gelatinbladen medan jag kokade upp en skvätt grädde. Smalt gelatinbladen i grädden och sedan ner i hopea toffee - färskostblandningen.
Varvade varje lager i tårtan med ett tunt lager lemon curd, kvarg, hopea toffee-röran och sist vispgrädde. Packade in all tre tårtor i färskfolie och spände springformen runt. Lät stå i kylen över natten med vikter på för att få tårtorna mer kompakta och jämna.

Glasyr:
Smör
Florsocker
Lakritsextrakt (Törsleffs)
Svart pastafärg

Ingredienserna vispas sinsemellan, mängderna beror lite på hur mycket man behöver och jag brukar prova mig fram tills jag får rätt konsistens. Men ungefär 500g smör 1 paket florsocker, 2/3 tsk svart pastafärg och 1.5 tsk lakritsextrakt. Smöret körde jag i en hushållsmaskin för att få det fluffigt innan jag blandade det med de övriga ingredienserna.

Saxarna och blommorna är gjorda i sockerpasta.

No comments:

Post a Comment