Thursday, November 10, 2016

Havtornscheesecake


Ärligt talat så tror jag att det är första gången jag (veteligen) har smakat på havtorn. Även om de skulle ha råkat förekomma i någon efterrätt någon gång, så har havtornen däremot inte lyckats uppmärksammat mig på deras existens tidigare. Ganska intensiva små bär må jag säga.
Vid Olivers gudföräldrars villa lär det växa mycket av dessa bär, och Olivers gudmor var snäll nog och skänkte en del åt oss. Eftersom att bären är främmande för mig så visste jag inte riktigt vad jag skulle göra av dem. Testade göra en ostkaka (igen) och vilken succé det blev, en smakupplevelse av sällan skådat slag. Surt möter sött i en fulländad kombination, ett absolut måste för alla ivriga ostkaksbagare.

Recept

10 digestivekex
1 msk strösocker
50g smält smör

5 gelatinblad
200g färskost
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 vispad äggvita
2 dl vispad grädde
1 dl havtornssaft

2 gelatinblad
1 dl havtornssaft
0,5 dl vatten
1 msk strösocker

1. Krossa digestivekexen och blanda dem med strösockret och smöret, tryck ut blandningen i en springform (med en diameter på 15 cm). Ställ sedan i kylen.

2. Blötlägg gelatinbladen och rör samman färskosten, strösockret och vaniljsockret. Blanda i den uppvispade äggvitan och den vispade grädden. Koka upp havtornssaften och låt de blötlagda gelatinbladen smälta ner i den heta saften. Häll sedan försiktigt saften i en jämn takt ner i smeten under konstant omrörning. Fördela smeten jämnt i sprinformen och ställ i kylen några timmar.

3. Blötlägg gelatinbladen och koka upp saften. Låt de blötlagda gelatinbladen smälta ner i saften och blanda sedan i vattnet och sockret. Låt svalna något innan det hälls ovanpå tårtan.

4. Låt stå i kylen över natten och dekorera innan servering.


No comments:

Post a Comment