Saturday, September 26, 2015

Äppelmarmelad och höstgrytaNog är det mysigt på hösten när man får ta tillvara på skörden och ställa till med långkok. I år är första gången som vi fick rikligt med äppel på villan och en del av den skörden fick bli äppelmarmelad (snarare en tjockare form av äppelsylt). Den kommer att passa bra till både morgongröten och pannkakorna.1 kg äppel (färdigt skalade)
1 tsk melatin
0,5 kg socker

Skär äpplena i små bitar och koka i en skvätt vatten tills de mjuknat. Tillsätt socker och låt koka 2 min till. Blanda melatin med en liten del av sockret (1 msk) och sedan ner i äppelmarmeladen, låt koka ytterligare 2 min. Värm rena glasburkar i ugnen (kan eventuellt också sköljas med atamon) och häll sedan i äppelmarmeladen och stäng. När burkarna svalnat skall de helst förvaras i kylen eller i ett kallt skafferi.1 kg kasslerstek
Matolja
6 potatisar
6 morötter
200 g kålrot
1 gul lök
Köttbuljong
Kalvfond
Kantarellfond
Vatten
Lagerblad
Peppar och salt
En burk hela champinjoner (eller färska)
Färsk persilja

Hacka löken och skär köttet i tärningar (ca 2x2 cm), stek sedan löken och köttet (och svampen om den är färsk) med matoljan i en gryta tills köttet fått en fin stekyta. Tillsätt lagerblad, två stycken köttbuljong-tärningar och så pass mycket vatten att det täcker köttet. Låt koka i 2,5 timmar, skumma av.
Skala potatisen, kålroten och morötterna och hacka dem i ungefär lika stora bitar som köttet (2x2 cm). Lägg rotsakerna i grytan tillsammans med svampen (om den är konserverad), låt koka ytterligare några minuter och smaka av. Tillsätt kalvfond, kantarellfond, salt och peppar enligt smak. När rotfrukterna är mjuka så är grytan klar. Klipp över lite persilja före servering.

No comments:

Post a Comment