Monday, April 27, 2015

Mjöd och munkar till vappen

Finsk mjöd och finska struvor hör helt klart till valborgs firandet.
Jag har försökt göra finska struvor tidigare, men kan bara konstatera att de köpta (Fazers) är betydligt godare. 
Munkar är nästan lika vanliga som struvor och fungerar bra som substitut om man inte har förmågan att få till det med struvorna.


Munkar
100 g smör
3 dl mjölk
1/2 pkt jäst
7 msk socker
3 msk vaniljsocker
2 krm salt
4 äggulor
1 l vetemjöl

Blanda smör och mjölk och värm blandningen till 37 grader. Tillsätt jästen. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan. Rör ihop jästblandningen, de torra ingredienserna och äggen till en smet. Låt jäsa en timme och kavla sedan ut så degen blir ungefär en centimeter tjock. Forma munkarna och låt jäsa ytterligare 30 min.
Fritera munkarna i olja (180 grader). 

Mjöd
6 l kokande vatten 
3 dl farinsocker 
3 dl strösocker 
Saften ur tre citroner
3/8 tsk jäst 
Russin (ca 5/flaska) 
Socker (ca 1 tsk/flaska) 

Blanda farinsocker, strösocker, kokande vatten och citronsaft och låt svalna. När temperaturen sjunkit till 37 grader så kan jästen blandas i. Låt blandningen stå i rumstemperatur över natten. Lägg några russin och lite socker i flaskorna och häll sedan över blandningen. Flaskorna ska förvaras i kylskåp men bör öppnas och stängas med jämna mellanrum. När russinen kommit upp till ytan så är mjöden klar, det tar ungefär fem dagar.

No comments:

Post a Comment